Wednesday, 19 October 2016

Pil Vitamin Rosakkan Buah Pinggang.

(panjang sket but worth read, انشأ الله )
.
Makan suplemen ni boleh rosakkan buah pinggang? Ya, memang betul itu berlaku jika kita silap pilih jenama. Then ada claim lg suplement jgk boleh sebabkan cyst, fibroid dan macam² masalah lain.
.
So, penting tau pilih jenama yang selamat jika korang dah sedar kebaikan + kepentingan suplemen. Jangan simply pergi beli je apa² yang jual kat farmasi tanpa study dulu. Apatah lagi kalo yang jual tu dibungkus semula kat belakang rumah atau dari pengeluar yang tak diketahui repo mereka.
.
Kecuali korang tak rasa sayang ke kidney, atau ginjal uolls memang made from iron or korang tak kisah beberapa tahun lagi akan kena dialisis seumur hidup atau sememangnya korang dah ada spare buah pinggang yg dibeli kat pasaran gelap.








Benda ni la tadi di share oleh Master Z masa program iReach Superstar. Program ni utk meraikan top achivers dalam group kami. Tapi ada juga load of information and motivation plus sharing best. Hadiah free pun banyak.
.
Back to the topic. For that reason, saya pilih Shaklee instead of other supplement brand. Sejak sekolah menengah saya mmg makan suplement but takde ilmu. Now dah tau, tak teragak² nak setia kepada satu jenama.
.
Tak percaya? Saya bukan sembang kosong without evidence or jual testimoni semata. This statement disokong oleh landmark study yang dibuat ke atas, sekumpulan manusia dikaji untuk tgk kesan jangkamasa panjang amek produk. Ada 3 kumpulan - (i) tak amek suplement, (ii) makan suplemen brand lain & (iii) makan Shaklee. Salah sorang researcher yang buat study ni sendiri TERKEJUT dengan keputusannya. Beliau pakar toksikologi terkenal, Dr. Bruce Ames
.
Cth. korang tgk je graph insiden diabetes dalam gambo bawah ni. Hanya 3% group (iii) kena diabetes, compared to group lain. Seems like tak amek apa² lebih kurang risiko dari yang amek brand lain. Amazing kan?
.
Nak detail, boleh baca journal pasal kajian ni. Don't worry, Shaklee the ONLY company yang buat landmark study macam ni. Dan study ni published dalam journal international yang diterima pakai sebagai rujukan di seluruh dunia pun. Even i cannot brain tentang kos study yang bukan takat ribu2, saya still percaya no other suplement company yang sanggup buat study gini. By right, ada ke company suplemen bertahan selama ini.. Dan pengguna setia guna satu jenama for 20yrs and above??  


Dalam Shaklee YES! Memang ada.
.
Link journal http://www.nutritionj.com/content/pdf/1475-2891-6-30.pdf
.
So.. Any doubt lagi ke kawan? Change brand may change your life.
.
Contact saya utk tahu, macam mana nak start ubah suplemen korang harini.
.
#tsunamishaklee

#myvitaminstore



Tq kepada Pn Zeti Hafiza Zakaria yang share maklumat ni.