Buah dan sayur merupakan sumber utama yang membekalkan vitamin, mineral, serat dan antioksidan yang penting untuk kesihatan.
Mengapa Perlu Makan Buah Dan Sayur?
Buah dan sayur perlu kerana ia mempunyai pelbagai kebaikan antaranya:
- Serat dapat mengurangkan masalah SEMBELIT.
- Vitamin dan mineral membantu mencegah PENYAKIT.
- Potasium menguatkan fungsi OTOT.
- Antioksidan melambatkan proses PENUAAN.
Kita perlu mengambil 2 sajian buah-buahan dan 3 sajian sayur-sayuran setiap hari.
Contoh sajian:
Satu sajian sayur-sayuran.
1/2 cawan sayuran berdaun hijau dengan batangnya boleh dimakan, atau
1 cawan sayur mentah atau ulam-ulaman
Satu sajian buah-buahan
1/2 biji buah jambu batu bersaiz sederhana, atau
1 biji buah oren, epal, pir yang sederhana, atau
1 biji pisang yang sederhana / 1potong betik dan nenas.
Tips: Meningkatkan Pengambilan Buah-Buahan dan Sayur-Sayuran.
- Makan pelbagai jenis buah segar.
- Jadikan buah-buahan sebagai gantian makanan ringan (snek).
- Utamakan buah-buahan segar berbanding buah-buahan dalam tin.
- Minum jus buah-buahan segar tanpa ditambah gula.
- Makan sayur-sayuran dan buah-buahan yang terdiri daripada pelbagai warna.
- Pilih sup sayur, kurangkan mengambil sup berkrim.
- Amalkan pengambilan ulam-ulaman.
Panduan Mengekalkan Kandungan Nutrien Buah-Buahan dan Sayur-Sayuran
- Cuci buah dan sayur sebelum dimasak atau dimakan.
- Elakkan merendam buah dan sayur selepas dipotong.
- Elakkan memasak sayur-sayuran terlalu lama.
- Masukkan sayur apabila air telah mendidih atau minyak telah cukup panas.
- Gunakan lebihan air rebusan sayur untuk dijadikan stok sup anda.
- Masak bahagian sayur yang keras terlebih dahulu.
- Simpan sayur dan buah ditempat penyimpanan yang sesuai.
Amalkan 5M
- Mengurangkan gula
- Mengurangkan Garam
- Mengurang Minyak
- Melebihkan Buah-Buahan
- Melebihkan Sayur-sayuran
KHASIAT
|
CONTOH
|
KEBAIKAN
|
VITAMIN C
|
Betik, Jambu Batu,
Belimbing, Oren dan Nenas.
|
|
VITAMIN A
|
Kangkung, Cekur Manis,
Lobak Merah, Kailan, Bayam Merah.
|
|
SERAT
|
Sayur-Sayuran,
Ulam-Ulaman, Buah-Buahan, Kekacang, Bijirin, Bijirin Sarapan Pagi, Jagung,
Pasta dan sebagainya.
|
|
No comments:
Post a Comment