Sunday, 28 December 2014

Tips Sihat: Makan Lebih Buah & Sayur


... dan mudah didapati. Buah-buahan dan sayur-sayuran kaya dengan zat dan

Buah dan sayur merupakan sumber utama yang membekalkan vitamin, mineral, serat dan antioksidan yang penting untuk kesihatan.


Mengapa Perlu Makan Buah Dan Sayur?


Buah dan sayur perlu kerana ia mempunyai pelbagai kebaikan antaranya:
  • Serat dapat mengurangkan masalah SEMBELIT.
  • Vitamin dan mineral membantu mencegah PENYAKIT.
  • Potasium menguatkan fungsi OTOT.
  • Antioksidan melambatkan proses PENUAAN.
Selain itu juga, ia boleh dijadikan sebagai snek berkhasiat kerana ia rendah kalori dan kaya dengan serat.

Kita perlu mengambil 2 sajian buah-buahan dan 3 sajian sayur-sayuran setiap hari.

Contoh sajian:

Satu sajian sayur-sayuran.

  
1/2 cawan sayuran berdaun hijau
1/2 cawan sayuran berdaun hijau dengan batangnya boleh dimakan, atau



ulam-ulaman
  1 cawan sayur mentah atau ulam-ulaman



Satu sajian buah-buahan


Buah Jambu Batu Yang Banyak Khasiat
  1/2 biji buah jambu batu bersaiz sederhana, atau


... buah OREN , warna buah OREN ialah OREN , isinya juga berwarna OREN
1 biji buah oren, epal, pir yang sederhana, atau


Berbangga pada Pisang dan Mangga 
1 biji pisang yang sederhana / 1potong betik dan nenas.


Tips: Meningkatkan Pengambilan Buah-Buahan dan Sayur-Sayuran.

  • Makan pelbagai jenis buah segar.
  • Jadikan buah-buahan sebagai gantian makanan ringan (snek).
  • Utamakan buah-buahan segar berbanding buah-buahan dalam tin.
  • Minum jus buah-buahan segar tanpa ditambah gula.
  • Makan sayur-sayuran dan buah-buahan yang terdiri daripada pelbagai warna.
  • Pilih sup sayur, kurangkan mengambil sup berkrim.
  • Amalkan pengambilan ulam-ulaman.


Panduan Mengekalkan Kandungan Nutrien Buah-Buahan dan Sayur-Sayuran

  • Cuci buah dan sayur sebelum dimasak atau dimakan.
  • Elakkan merendam buah dan sayur selepas dipotong.
  • Elakkan memasak sayur-sayuran terlalu lama.
  • Masukkan sayur apabila air telah mendidih atau minyak telah cukup panas.
  • Gunakan lebihan air rebusan sayur untuk dijadikan stok sup anda.
  • Masak bahagian sayur yang keras terlebih dahulu.
  • Simpan sayur dan buah ditempat penyimpanan yang sesuai.
 

Amalkan 5M 

  1. Mengurangkan gula
  2. Mengurangkan Garam
  3. Mengurang Minyak
  4. Melebihkan Buah-Buahan
  5. Melebihkan Sayur-sayuran
 



KHASIAT
CONTOH
KEBAIKAN
VITAMIN C
Betik, Jambu Batu, Belimbing, Oren dan Nenas.


  • Membantu mencegah penyakit Skurvi
  • Membantu penyerapan zat besi
  • Meningkatkan sistem ketahanan tubuh terhadap penyakit

VITAMIN A
Kangkung, Cekur Manis, Lobak Merah, Kailan, Bayam Merah.


  • Penting untuk kesihatan mata
  • Mencegah rabun malam dan kerosakan pada mata

SERAT
Sayur-Sayuran, Ulam-Ulaman, Buah-Buahan, Kekacang, Bijirin, Bijirin Sarapan Pagi, Jagung, Pasta dan sebagainya.


  • Menurunkan kandungan kolestrol dalam darah
  • Mengurangkan masalah sembelit
  • Membantu dalam mengawal berat badan
 

No comments:

Post a Comment